Altın kesişim (golden cross), nispeten kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli hareketli ortalamayı yukarı doğru kestiği, yükseliş sinyali anlamına gelen bir grafik modelidir. Herhangi bir menkul kıymetin sözgelimi 15 günlük hareketli ortalamasının yine sözgelimi 50 günlük hareketli ortalamasının üstüne çıkmasını içeren bir kesişimi anlatır ve bu model olası bir yükseliş patlamasını müjdeler.

Altın kesişimin üç aşaması vardır. İlk aşama, satışların azalması ve böylece düşüş trendinin sonunda dibe vurmasını gerektirir. İkinci aşamada, daha kısa hareketli ortalama, bir kırılmayı tetiklemek ve trendin tersine döndüğünü teyit etmek için daha büyük hareketli ortalamada yukarı yönlü bir kesişim oluşturur. Son aşama ise, daha yüksek fiyatlara doğru devam eden yükseliş trendidir.

Hareketli ortalamalar, geri çekilmelerde destek seviyeleri olarak hareket ederler, ta ki bu noktada bir ölüm kesişimi (death cross) oluşabileceği noktaya geri dönünceye kadar. Kısa vadeli hareketli ortalama, daha uzun hareketli ortalamayı aşağı doğru kestiğinde ise yukarıda anlatılan modelin tam tersi oluşacağı için aşağı yönlü trendin habericisidir. Bu da ölüm kesişimi olarak adlandırılır.

Altın kesişimde en yaygın kullanılan hareketli ortalamalar, 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamadır. Genel olarak, daha geniş zaman dilimleri daha güçlü ve kalıcı kesintiler oluşturma eğilimindedir. Örneğin, S&P 500 gibi bir endekste 50 günlük hareketli ortalamanın, 200 günlük hareketli ortalamanın üstüne çıkması (yukarı kesmesi), en popüler yükseliş piyasası sinyallerinden biridir.

 

Yorum yap!

2 yorum

  1. Ben daha çok 20 günlük basit hareketli ortalamanın, 50 günlük basit ortalamayı yukarı doğru kestiği hisseler üzerinde işlem yapıyorum. 1-2 hafta içinde sonuç veriyor. Bu hisseleri bulmak için tradingview.com/screener tarayıcısını kullanıyorum. Tek tek hisselerin grafiklerini açarak manuel indikatör uygulaması yapmıyorum haliyle.

  2. Ben işlemlerin daha sağlam olması açısından genellikle 50 günlük ortalamanın 200 günlük ortalamayı kesmesine bakarım…

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir