Her hissenin kısaltması bulunmaktadır. 5 karakterle sınırlandırılır. Örneğin, TEKNOSA’nın hissesini almak istiyorsanız TKNSA yazmanız gerekir. Zaten ilk harflerini yazdığınızda sistem otomatik olarak o harflerle başlayan hisseleri önünüze getirir.
Hisseyi hemen almak için hissenin anlık fiyatını yazmanız veya emir tipi olarak ‘piyasa‘ emir tipini seçmeniz gerekir. (Bu açıdan anlık verileri görebilmek oldukça önemlidir) Almak istediğiniz fiyatı kendiniz belirlemek istiyorsanız ‘limit‘ emir tipinin seçili olduğundan emin olmalısınız.
Hissenin anlık satış fiyatının 4.50 olduğunu varsayalım. Hemen almak için bu fiyatı yazmanız gerekir. Alım emrini örneğin 4.45 yazarsanız, hisse fiyatının 4.45’e düşmesini beklersiniz. Bu noktaya düşmezse, hisse alımı olmaz, seans bittikten sonra emriniz iptal edilir. Bu durum aldığınız hisseyi satarken de aynı şekildedir. Emir ertesi güne aktarılmaz.
Hisse ticareti arka planda şu şekilde gerçekleşir:
Alım emirleriyle satış emirleri havuzda toplanır, saniyenin onda biri veya ondan da kısa bir zamanda emirler eşleştirilerek hisseler el değiştirir (yani alışveriş olur).
Örneğin, Falanca hissenin 4.50 fiyatında bekleyen 1 milyon lot alım emri olduğunu varsayalım.
Buna karşılık 4.50 fiyatından satış emri verilen 900 bin lot var.
Şu halde 1 milyon lot alım emrinden ilk 900 bini, 4.50 fiyatından satılmak istenen toplam 900 bin lotla eşleştirilir ve ticaret gerçekleşir. Eşleşme emir zamanını esas aldığı için kronolojiktir.
4.50 fiyatında 1 milyonluk alım emrinin 900 bin lotluk kısmı gerçekleşmiştir. 100 bin lot ise eşleşme dışı kaldığı için alım gerçekleşmez.
4.50 fiyatındaki satış emirlerinin tamamı gerçekleştiğinden hisse fiyatı 4.51 olur. 4.50’deki senaryo bu sefer 4.51 için uygulanmaya başlar. Tabii bunlar salisenin altındaki zaman dilimlerinde çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.
4.50, 4.51, 4.52… Bu fiyatların her birine kademe denir. ‘4.50’den 20 kademe aşağıya düştü.’ cümlesinde anlatılmak istenen fiyatın 4.50’den 4.30’a indiğidir.