Destek ve direnç kavramları şüphesiz teknik analizin en çok tartışılan özelliklerinden ikisidir. Grafik modellerini analiz etmenin bir parçası olan bu terimler, yatırımcılar tarafından, bir varlığın fiyatının belirli bir yöne itilmesini önleyen, engeller olarak hareket etme eğiliminde olan grafiklerdeki fiyat seviyelerine atıfta bulunmak için kullanılır.

İlk başta, bu seviyeleri tanımlamanın arkasındaki şeyler kolay gibi görünse de olsa da destek ve direnç çeşitli şekillerde olabilir bu kavramlarda uzmanlaşmak göründüğünden daha zordur.

Destek, düşüş trendinin duraklamasının beklenebileceği bir fiyat seviyesidir. Varlıkların veya menkul kıymetlerin fiyatı düştükçe, hisselere olan talep artar ve böylece destek hattı oluşur. Yani fiyatın birkaç sefer değip geri döndüğü yerlerdir. Bu değip geri dönme hareketi ne kadar fazla olursa, değip geri döndüğü nokta destek kabul edilir ve tekrarladığı nisbette güçlüdür. Bir de bunun tam tersi vardır ki, ona da direnç noktası denir.

Bir destek & direnç alanı veya “bölgesi” belirlendikten sonra, bu fiyat seviyeleri potansiyel giriş veya çıkış noktaları olarak hizmet edebilir, çünkü bir fiyat bir destek veya direnç noktasına ulaştığında, iki şeyden birini yapacaktır: Ya destek veya direnç seviyesinden geri tepecek ya da fiyat seviyesini ihlal ederek bir sonraki destek veya direnç seviyesine ulaşana kadar kendi yönünde devam edecektir.

Yorum yap!

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir