Kripto para nedir?

Kripto para nedir?

Son günlerde birçok reklamda, sosyal medya sayfalarında, haberlerde ve birçok borsa gündeminde Kripto paraları duymuşuzdur. Kripto parayı birçoğumuz BİTCOİN’den tanırız. Ancak kripto paralar bitcoin ile sınırlı değil. Kripto sözcüğü “gizleyen” anlamına gelmektedir. Günümüzde siyasal inancını taşıyan kişiler, gizlilik taşıyan belgeler, gizliliği ön planda tutulan paralar için kullanmaktayız. Fransızca kökenli bu sözcük, “gizli” ifadesine yakınlığından dolayı bazı kesimlerin tedbirli yaklaştığı ifadelerdendir. Doğrudan yasa dışı işlerde kullanıldığı düşünülür.

Kripto paralar hakkında bu sıralar oldukça fazla söylenti var. Kimisine göre geleceğin para birimi, kimisine ise değil… Bence bu söylentileri bir kenara bırakalım. Gelin hep beraber kripto paraların ne oluğuna bakalım. Kripto para, dijital olan, uçtan uca şifrelenmiş, takas olarak kullanılabilen sanal bir para birimidir. Aslında baktığımızda banka kartları ve kredi kartları ile gerçekleşen işlemlerdeki paralar da sanal paradır. Sonuç olarak sistem verileri değişmiş olur sadece. Kripto paralar da bu şekilde çalışır. Ancak banka ve kredi kartlarında ki işlemelerden farkı belli bir otorite, hükümet tarafından yönetilmiyor. Bu da daha güvenli olmasını sağlar. 

Kriptoloji Nedir? 

Kriptoloji bir şifreleme bilimidir. Bu bilimde veriler, özel bir şifreleme algoritması kullanılarak şifrelenir. Kripto paraların transferleri de şifrelerin çözülmesi ve yenide oluşturulmasıyla gerçekleşmektedir. Hash fonksiyonları vb. algoritmalar kullanılır. 

Kripto Paraların Tarihi

Günümüzde popülerliğini sürdüren Bitcoin ilk kripto paradır. 2009 yılındı geliştirilmiştir. Kod adı Satoshi Nakamoto olan biri veya bir grup tarafından piyasaya sürülmüştür. Aslında bitconden önce birkaç tane daha kripto para girişimleri olmuştur. Bunlardan bazıları Flooz, Beenz ve DigiCash gibi girişimlerdir. Ancak hiçbiri başarılı olamamıştır. Bitcoin (BTC) 2009 yılında açık kaynak kod kullanılarak yayımlanmıştır. 

Kripto Para Yasal Mıdır?

Kripto paralar için her ülkede farklı kararlar söz konusu, farklı yasal düzenlemeler mevcuttur. Bazı ülkeler kripto para ticaretini yasallaştırırken bazı ülkeler de yasaklamıştır. Bazı ülkelerde kısıtlamalar olmuştur. Ayrıca kripto para hakkında belirsizlik olan ülkelerde bulunmaktadır. Bunlardan biri de Türkiye’dir. Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından bir yasallandırma  veya kısıtlama olmamıştır. Bu nedenle Türkiye’de kripto para ticaretinin suç olma gibi bir durumu şu aşamada söz konusu görülmemektedir. 

Kripto para birimi çok bilinen geleneksel para biçiminden farklıdır. Herhangi bir banka ile bağlantısı bulunmaz, bağımsız olarak çalışır. Varlıklar arasında sermaye oluşturma, aktarımı düzenleme amacıyla geliştirilmiş matematik kullanır. Dijital formda bir değere sahiptir. 

Önemli Uyarılar

Birçok kişi gibi sizde Bitcoin veya kripto parayı duymamış olabilirsiniz. Duymamış olmanızın pek önemi yok. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli husus, bu para birimlerinin sanal olması, herhangi bir basılı türünün bulunmamasıdır. Yani, Bitcoin veya kripto para birimi simgesi bulunan metallere kesinlikle itibar edilmemeli, yatırım yapılmamalıdır. Çünkü fiziki bir yapısı bulunmaz. Yalnızca sanal ortamda mevcudiyeti söz konusudur.

Yorum yap!

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir