Açılımı moving average convergence divergence olan MACD, borsada oldukça sık kullanılan bir teknik analiz aracıdır. Türkçesi hareketli ortalama yakınsama sapması olsa da teknik analiz jargonunda bu ifadeye rastlamanız çok mümkün değildir. En yaygın kullanımı İngilizce kısaltması olan MACD şeklindedir.

MACD, bir hisse senedi fiyatının iki hareketli ortalaması arasındaki ilişkiyi belirten bir göstergedir. 12 dönemlik EMA’dan 26 dönemlik EMA’nın çıkarılmasıyla hesaplanır.

Bu hesaplamanın sonucu MACD çizgisidir. MACD’nin “sinyal çizgisi” olarak adlandırılan dokuz günlük bir EMA’sı daha sonra MACD çizgisinin üzerine çizilir. Bu sayede MACD momentumundan alım-satım sinyali üretilir. Yatırımcılar, MACD sinyal hattının üzerine çıktığında hisseyi satın alabilir veya MACD sinyal hattının altına düştüğünde hisse senedini elinden çıkarabilir.

EMA, üstel ağırlıklı hareketli ortalama olarak da adlandırılır. EMA son fiyat değişikliklerine, dönemdeki tüm gözlemlere eşit ağırlık uygulanan basit hareketli ortalamaya (SMA) göre daha hassas tepki verir.

MACD, 12 dönemlik EMA (grafiklerde kırmızı çizgi ile gösterilir) 26 dönemlik EMA’nın (grafikler mavi çizgi ile gösterilir) üzerinde olduğunda pozitif bir değere sahiptir. 12 dönemlik EMA 26 dönemlik EMA’nın altında olduğunda ise negatif bir değere. MACD, taban çizgisinin üstünde veya altında ne kadar uzaksa, iki EMA arasındaki mesafenin arttığı anlamına gelir.

MACD ve RSI

RSI, bir piyasanın son fiyat seviyelerine göre aşırı alım veya aşırı satım olarak değerlendirilip değerlendirilmediğini belirtmeyi amaçlar. RSI, belirli bir süre boyunca ortalama fiyat kazançlarını ve kayıplarını hesaplayan bir osilatördür. Varsayılan süre, 0 ile 100 arasında sınırlanmış değerlerle genellikle 14 dönemdir.

MACD, iki EMA arasındaki ilişkiyi ölçerken, RSI, son fiyat artışları ve düşüşleriyle ilgili olarak fiyat değişimini ölçer. Bu iki gösterge genellikle analistlere bir piyasanın daha eksiksiz bir teknik resmini sağlamak için birlikte kullanılır.

Bu göstergeler hem bir hisse senedindeki momentumu ölçerler, hem de farklı faktörleri ölçtükleri için bazen zıt göstergeler verirler. Örneğin; RSI, sürekli bir süre için 70’in üzerinde bir değer verebilir ve bu, bir hisse senedinin alım yönünde aşırı genişlediğini gösterirken, MACD, piyasanın satın alma momentumunda hala artış olduğunu gösterir. Her iki gösterge de fiyattan sapma göstererek yaklaşan bir trend değişikliğine işaret edebilir (gösterge düşerken fiyat yükselmeye devam eder veya tam tersi).

Çeviri: investopedia.com

Yorum yap!

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir