Osilatör Nedir?
Osilatör, teknik çözümlemelerde fiyatın veya trendin devamlılığına yönelik fikir veren matematik esaslı modellerdir. Salıngaç olarak Türkçede karşılık bulsa da genel kullanımı Osiatör şeklindedir.
Osilatör aslında elektrik – elektronik alanında geçerli bir terimdir. Ancak biz bu makalemizde borsa alanında, piyasa terimi olarak Osilatörü ele alacağız.
Borsada Osilatör Nedir, Osilatör Ne İşe Yarar ve Osilatör Çeşitleri Nelerdir?
Borsada yatırım yapılırken matematiksel araçlardan faydalanırız. Osilatörler, bu araçların başında gelmektedir. Borsa analizinde fiyat / eğilim yönünü hesaplamak amacıyla kullanılmaktadır. Matematiksel yöntem denilebilir.
Osilatörler günümüzde oldukça popülerdir. En yaygın kullanılan matematiksel araçlardan birisidir. Çünkü Osilatörler henüz daha başlamamış olası eğilimleri ve değişimleri gösterebilecek, işaret edebilecek göstergelerdir. Gecikmeli gösterge olarak da kabul edilir. Aynı zamanda osilatörler bir piyasa için aşırım alım – satım durumunu da göstermeye yarar. Bu durum eğilime dönüşebileceği anlamı da taşır. Bu bilginin önemli olmasının nedeni ise açık pozisyonların ne zaman kapatılabileceğini göstermesi ve belirlenebilmesidir.
Değişken piyasalarda en iyi şekilde çalışan matematiksel araçlardandır, zira eğilim gösteren piyasalardaki aşırı satışı ve alışı, buna bağlı koşulları erkenden gösterebilmektedir.
- Aranılacak olan yaygın şeyler,
- Orta nokta kesişimleri,
- En üst düzey veya en alt düzey değerlere yaklaşma,
- Düzenli ya da gizli ayrışmalar olarak kabul edilirler.
Osilatörler, bir çizgi yahut histogram biçiminde çizilirler. Farklı varyasyonları görülebilse de genellikle kullanılan çizim türü bu şekildedir.
Peki, Osilatörlerin ne tür çeşitleri vardır?
Osilatörün Farklı Çeşitleri
- Görece Güç Endeksi
- Nihayi Osilatör
- Gerçek Güç Endeksi
- Stokastik Osilatör
Türkçe karşılığı “Gösterge” olan İndikatörler, piyasada yön değişikliği ile ilgili yatırımcılara fikirler sunar. Osilatörler ise piyasada trend olan fiyatların yatay bantta hareket ettiği süreçteki düzeltme seviyelerini tespit eder. Aslında bu işlemi sağlayan İndikatör (Gösterge) türlerine Osilatör de denilmektedir.
Indikatörlerden Farklı Olarak Osilatör Çeşitleri
- RSI (Relative Strength Index)
- Stochastic Oscillator
- MACD
- Momentum
- CCI (Commudity Channel Index)
Osilatörlere Ek Diğer İndikatörler: Hareketli Ortalamalar, Bolinger Bantları, Parabolic, Ichimoku, Zigzag.
Neden Osilatörler Kullanılır, Osilatörler Ne İşe Yarar?
Borsa piyasalarında yatırımcı kişi ve şirketler yatırımlarını kazanca dönüştürmek ister. Yatırımın kazanca dönüştürülmesi amacıyla da İndikatör olarak isimlendirilen birtakım göstergeler geliştirilmiştir. Bu göstergelere de yatırımcılar ihtiyaç duymaktadır. İndikatör Göstergeleri, “Osilatör, Trend” ve “Hacim” olarak nitelendirilen 3 farklı gösterge türüne ayrılmıştır. Bu göstergelerden Osilatörlerin temel görevi, yatırım araçlarının fiyatlarında aşırılığı kontrol etme ve yatırımcının tespit etmesine yardımcı olmaktır. Ayrıca fiyatın düzeltmelerinin olup olmadığını da yatırımcıya gösterir. Bir nevi otomobil (araç) alım satımı yaparken aracı kontrol edip, arıza ve sorunlarını tespit eden ekspertizlere benzerler.
Borsa piyasalarında oldukça avantajlı yapıya sahiptirler.
Osilatörün En Nihayı Avantajları
- Piyasada aşırı alım olduğunda satış sinyali verir.
- Tam tersi olduğu durumlarda, fazla satış olduğunda da alım sinyali verir.
- Trend fiyat ve alanları tespit eder.
Osilatör ve İndikatör Arasındaki Fark Nedir?
Aslında her ikisi de işlev ve amaç bakımında bir göstergedir. Bu yüzden Osilatörler de İndikatör olarak görülebilir. Fakat klasik ve diğer İndikatörlerden Osilatörü ayıran bazı özellikleri vardır. Terimsel olarak da farklılık gösterir. İndikatör, sözcük olarak “Gösterge” kelimesi ile karşılanırken, Osilatör ise “Salınım” sözcüğü ile karşılanır. Osilatörler, İndikatörlerden farklı olarak yatırım araçlarındaki fiyatların alım – satım arası değişimlerini inceler, kontrol eder ve bunlardan bir anlam çıkarıp, yatırımcılara yol gösterir. Yatırımcılar ise bu anlamlara göre yatırım araçlarını değerlendirmeye alır.
Osilatörlerden farklı olarak İndikatörler ise yatırım araçlarının geçmişte oluşan fiyat grafiklerini inceler, geleceğe yönelik modelleme yapıp yatırımcıların tahminde bulunmasına yardımcı olur.
Bazı Osilatör Türleri ve Açıklamaları: Momentum, Stokastik Osilatör
Momentum
Momentum hesaplamasında geçmiş dönem fiyatının oransal değişimi incelenir. Fiyat değişiminde ne denli güçlü olduğu, trendin ne kadar devam ettiği hakkında yatırımcıya bilgi verir. En kısa haliyle fiyat artışlarının ve hızlı düşüşlerinin nasıl olduğu hakkında bilgi verir.
Momentum Osilatör’ün analiz yaparken en sık kullandığı gösterge hesaplaması nasıldır?
Momentum = C*100/n
C = Son kapanış fiyatı
n = Gün sayısı
Sistemde 14 günlük (n=14) süre için hesaplanır. Ancak grafikte momentum eğrisi üzerine gelip, özellikler kısmından istenilen oranda gün sayısı girilebilmektedir.
NOT: Yatay piyasalarda momentum Osilatör ekseninde işleme girilmesi pek önerilmemektedir.
Stokastik Osilatör
Osilatör olarak belirtildiği gibi bazı yatırımcılar Stokastik İndikatör olarak da belirtilebilmektedir. Stokastik Osilatörler, bir dönem için kapanış fiyatını günlük olarak en yüksek ve en düşük düzeydeki orana göre ölçer. Fiyatların dönüm noktalarını belirtir. Bu tarz işlem ve gösterim sunan göstergelerdir. Yeni çok fazla alım ve satım bölgelerini, eğilimleri belirlemek amacıyla kullanılır.
Fiyat değişimlerine karşı çok daha fazla hassasiyet gösterir. Ayrıca büyük değişim aralığına da sahiptir. Diğer sıkça kullanılan RSI İndikatörlerine kıyasla Stokastik Osilatörler piyasa durumuyla alakalı çok daha fazla bilgi ve ayrını içermektedir.
Stokastik Osilatör Hesaplaması:
K = (C-L) / (H-L)*100
K = Stokastik İndikatörü
C = Son Kapanış Fiyatı
L = Son n günde en düşük fiyat seviyesi
H = Son n günde en yüksek fiyat seviyesi
NOT: Stokastik Osilatörde 2 çizgi bulunur. Bunlar; %K çizgisi ve %D çizgisidir. Birbirlerini alttan veya üstten kesmelerine göre ise “AL” veya “SAT” kararı verir.