Göreceli güç endeksi (RSI) ve stokastik osilatör, piyasa eğilimlerini tahmin etmek için kullanılan fiyat momentum osilatörleridir. Benzer amaçlarına rağmen, iki göstergenin çok farklı temel teorileri ve yöntemleri vardır. Stokastik osilatör, kapanış fiyatlarının mevcut trendle aynı yönde kapanması gerektiği varsayımına dayanmaktadır. RSI, fiyat hareketlerinin hızını ölçerek aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini izler. Daha fazla analist, stokastik osilatör yerine RSI kullanır, ancak her ikisi de iyi bilinen ve saygın teknik göstergelerdir.
J. Welles Wilder Jr., bir piyasadaki son kazançları yakın zamandaki kayıplarla karşılaştırarak göreli güç endeksi geliştirdi. Bu şekilde RSI, bir hisse senedi veya başka bir varlığın fiyatındaki aşırı alım veya aşırı satım koşullarını değerlendirmek için son fiyat değişikliklerinin büyüklüğünü ölçen bir momentum göstergesi haline gelmiştir.
RSI genellikle olarak bir grafiğin alt kısmında bir osilatör (iki uç nokta arasında hareket eden bir çizgi grafiği) olarak görüntülenir ve 0 ila 100 arasında bir değer alır. Çizginin orta noktası 50’dir. RSI 70’in üzerine çıktığında, temel varlık aşırı satın alınmış kabul edilir. Tersine, RSI 30’un düştüğünde ise varlık aşırı satılmış kabul edilir. Yatırımcılar ayrıca destek ve direnç alanlarını belirlemek, olası geri dönüşler için sapmaları tespit etmek ve diğer göstergelerden gelen sinyalleri onaylamak için RSI’yı kullanırlar.