Stop loos, sözcük bakımından “Kaybı Durdur” anlamında İngilizceden dilimize geçmiştir. Normalden farklı olarak uzun vadeli yatırım yapılmış bir ürünü elde utabilmek adına yapılan uyarı emridir. Bahse konu ürüne belli bir fiyat gelmeden evvel verilen uyarı emrine stop loss denilir. Yatırımcıların kazançlarını korumak amacıyla yapılır.
Biz, araştırma yapılmadan kesinlikle yapılmamasını ve piyasaya yeteri miktarda hâkim olunmadan alınmasını önermiyoruz.
Eğer bir ürüne “Stop Loss” verilmiş ise, ilgili ürünün fiyatı düştüğünde yatırımcı yarılır.
Stop Loss Nedir?
Stop loss için ayrıca “zararı durdurma emir” de diyebiliriz. Çünkü hisse setleri belirli bir tutara ulaştığında yatırımcıya veya ürün satıcısına iletilen uyarı emridir. Stop loss emrinin amacı yatırımcıların zararını sınırlı tutmak, kayıplarını önlemektir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına örnek vermek gerekirse; bir hisse senedi veya kripto para satın alacağımızı varsayalım. Bahse konu senet veya kripto parayı satın alacağımız zaman fiyatın %10 altında “stop loss emri” tanımlarsak kaybımız yalnızca %10 ile sınırlı kalacaktır. Bu sayede yatırımlarımız değer kaybetseler de kaybımız çok fazla olmayacaktır. Kaybımızı sınırlı oranda tutmuş olacağız.
Her Durumda Stop Loss Verilebilir mi?
Genellikle fiyatın belli orana düşmesi durumunda stop loss devreye girer. Uzun vadeli veya kısa vadeli işlemler için de stop loss kullanabiliriz. Kısa vadede yatırımlar, fiyat düştükçe kazanca dönüştürülür. Ancak aynı şekilde fiyatın artma durumunda ise ciddi zararlar ve kayıplarımız söz konusudur. Bu yüzden stop loss emrini akıllıca kullanmalıyız. Ayrıca zararımızı sınırlı tutması açısından da stop lossun önem teşkil ettiğini unutmamalıyız.
Stop Loss Her Daim Yatırımcıyı Korur mu?
Hayır, korumaz. Stop loss emri vermek her zaman yatırımcıyı korumaz. Zira verilen düzeyde işlemin gerçekleşmeme ihtimali de vardır. Sert fiyat hareketlerinde istenilen fiyatta işlem görmediği de borsada bilinen bir gerçek değil midir? Bu yüzden stop loss emrinin her zaman yatırımcıyı koruyacağı zannına kapılmamamız gerekiyor.
Stop Loss Emri Nasıl Verilir?
Forex İşlem Platformu üzerinden stop loss emri verilebilmektedir. Tutar belirleyerek yatırımcılar stop loss emri kolayca verebiliyor.
Konu bir örnekle daha pekiştirelim.
Misal olarak Dolar/Türk Lirası üzerinde uzun vadeli pozisyon alacak bir yatırımcı olalım ve 100 pips değer seviyesinde de stop loss emri belirlemiş olalım. İlgili işlem için fiyat 5.5100 düzeyinden 5.5000 seviyesine inerse (indiğinde) bizim stop loss emrimiz devreye girsin. Buna göre emir tanımlaması yapıyoruz. İşte bu durum dahilinde fiyat düşerse bizim stop loss emrimiz devreye girecek ve yatırımcı olarak bizim pozisyonumuz kapanacaktır. Ayrıca fiyat 5.5500’e çıksa ve 5,5400’e inse yine satış gerçekleşmiş olacak ve pozisyon kapanacaktır.
Stop Loss Türleri
İz Süren Stop Loss: Evvela Stop Loss sabit bir düzeyli olmak zorunda değildir. Bu yüzden “İz Süren Stop Loss” isimli stop loss türünü kullanmak akıllıca olacaktır. İz Süren Stop Loss, önceden belirlenmiş yapıya sahip değildir. Belli bir noktaya değil, mevcut fiyata göre olan uzaklıktır, diyebiliriz.
Kademeli Hareketli Stop Loss: Klasik stop loss emirleri, dinamik oranda uyum sağlayamıyor ve sadece zararın büyümesini bir nebze engelliyor. Hal böyle olunca ilgili kişiler yeni bir emir yöntemi geliştirdiler. Klasik tarzda yatırımcı olarak bizleri kurtarabilecek bir model yapmaya karar verdiler. Aynı zamanda da bu model klasik stop loss ruhuna fiyatların her anında bağlı kalacak bir tarz geliştirdiler. İşte bu stop loss türüne de “Kademeli Hareketli Stop Loss” adını verdiler.