Borsa çok büyük bir terim zenginliğine sahip. Birçok kısaltma ve terim bulunmaktadır. Tahta ve Tahtacı kavramları da bu terimlerden sadece ikisidir. Gelin beraber borsada tahta ve tahtacı ne anlama gelmekte inceleyelim.
Borsada Tahta Ne Demek, Nasıl Türemiştir?
Tahta sözcüğü, yıllar önce, teknolojinin günümüzdeki gibi gelişmediği zamanlara kadar uzanmaktadır. Dijital tahta ve tabelaların dahi bulunmadığı bir dünyaya aittir. O zamanlarda dijital bir ortam olmadığı için hisse senedi alım ve satış işlemleri tahtalara yazılırdı. O dönemlerde her şirketin kendine ait bir tahtası vardı. Şirketlerin alış, satış tutarları bu tahtalara yazılır ve takip edilirdi. Daha sonra teknoloji geliştikçe bütün bu alış veriş işlemleri cep telefonu, bilgisayar vb. dijital ortamlara taşınmış oldu.
Hisse Tahtası Neyi İfade Eder?
Günümüzde hisse senetlerinin alış ve satış işlemlerinin tamamı dijital ortama taşınmış olsa da Tahta tabiri hala kullanılmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleştirildiği ortamlara Hisse Tahtası diyoruz. Eski borsacılar bu tabirleri kullanmayı severler. 🙂
Borsa Alanında Tahta Ne Anlama Geliyor?
Yukarıda Tahtanın ne olduğunu, ne anlama geldiğinden bahsettik. Tahtacının aklınızda az çok kim olduğu oluşmuştur. Ama yine de biraz daha detaylı inceleyelim.
Tahtacı, Borsada alış ve satış işlemlerini tasarlayan ve bazı borsacılara göre hisse senetlerini istediği fiyata yükselten veya düşüren kişidir. Hisse senetlerinin alım ve satış işlemlerinin yazıldığı ortama “Tahta” denliri. Hisse senedine en fazla alış ve satış emri veren bu şekilde hisse fiyatlarını yukarı ya da aşağı doğru hareket etmesini sağlayan kişiye de tahtacı diyoruz. Bu tanımı halk arasında pala, para babası gibi tabirlerle duymuş olabilirisiniz.
Tahtacılar borsada hisse fiyatlarını istediği gibi değiştiren eli en güçlü kişilerdir. Yatırımcılar her zaman bir hisse senedinin tahtacısı ve tahta sahibi olduğunu düşünürler. Kim olduğu borsa işlemlerinin oldukça karışık olmasından dolayı asla bilinemez, meçhuldür. Belki eskiden tahtalara elle yazıldığı için biliniyor olabilirdi. Ancak günümüzde dijital robotlar ile yapılan işlemlerden dolayı bu kişi bilinemiyor.
Konu bir misalle açıklığa kavuşturalım; BİST100 ve BİST30 Hisse senetleri buna en iyi örnekler arasındadır. Birçok borsacı ve yatırımcı, alım ve satım hacmi düşük olan bütün hisselerde alanında uzman bir tahtacının parmağı olduğunu iyi bilir. Bazı sektörle ilgili forumlarda ve ortamlarda “Spek Hisse” diye ifade edilen bir tabiri duyabilirsiniz. Bu, bir hisse senedinin birden fazla tahtacısının olduğunu gösterir veya öyle olduğu düşünülür.