YTD ne demek? Yatırım tavsiyesi vermenin hukuki sonuçları

YTD ne demek? Yatırım tavsiyesi vermenin hukuki sonuçları

YTD, kendine ait zengin bir dili olan borsada sık sık kullanılır. Bu kelime bir kısaltmadır. YTD’nin açılımı “Yatırım Tavsiyesi Değildir” şeklindedir.

YTD kısaltmasını borsa ile alakalı birçok yazıda görmemiz mümkün. YTD kısaltması kullanılan borsa ile ilgili metinlerde bireyler farklı manalar çıkarmaya çalışırlar. Biz bu kısaltmayı döviz, borsa, pay alımı gibi konularda bilgi veren web sitelerde ve forum ya da borsa ile ilgili tartışma alanlarında çokça görmekteyiz. Bu tarz mecralarda yani forum, tartışma alanları veya döviz, borsa hakkında bilgi veren siteler yasal olarak bir sorunla karşılaşmamak için bu kısaltmayı kullanırlar. 

YTD kısaltması borsa ve döviz ile alakalı bilgilendirme yapılan sitelerde sıkça bulunur. Bunun nedeni borsa ve döviz oldukça önemlidir. Alımı ve satımı hem kolay hem de sık sık gerçekleşmektedir. 

Borsa ve döviz hakkında çok fazla veri ve bilgi var. Bu alanda yatırımlar yapan çok fazla yatırımcı da var. Verilen bu bilgiler yanlış olduğu zaman birçok yatırımcı bu bilgilere güvenip büyük zarar edebiliyor. Bu durumlar bireylerin hem sosyal hem de mali hayatlarını olumsuz etkiliyor. Borsa ve döviz hakkında bilgi veren şahıs veya uzmanlar YTD kısaltmasını kullanarak okuyucularını yönlendirmekten sakınmaktadır. Bu yanlış yönlendirmelere uyduğumuzda büyük zararları olabiliyor. Sadece bireylere değil büyük resme baktığımız zaman ülke ekonomisine dahi zarar verebilir. Bu nedenle borsa yazarları YTD kısaltmasını kullanmakta çekinmeliler. 

Ek olarak teknolojinin gelişmesiyle artık borsa hakkında birçok bilgiye ulaşabiliyoruz. Bu bilgileri veren kişiler arasında sadece uzmanlar olmadığını, bilgisiz insanların olabileceği öngörülürse eğer bilginin doğruluğunu sorgulamak yatırımcılar adına çok büyük önem arz etmektedir. 

YTD Ne Anlama Gelir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi YTD “Yatırım Tavsiyesi Değildir” manasındadır. YTD gibi birçok kısaltma kullanılır borsada. Borsa çok büyük bir yer. Ayrıca çok başka bir dünya. Bu nedenle borsanın kendine ait dili oldukça zengindir. Birçok kavram, kısaltma, terim bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü borsaya giriş yapmak isteyen bireyler veya müessesler bu terim, kısaltma ve bilgiler hakkında oldukça iyi seviyede olmalıdır. 

SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilmeyen ve sertifika verilmeyen her hangi bir yatırımcı veya kurumların yatırım tavsiyesinde bulunmaları söz konusu değildir. Bu nedenle SPK Lisansı olmayanlar bir yatırım aracını yorumladığında yorumlarının ön veya son kısmına “YTD” kısaltmasını kullanır. Maksat ise “Yatırım Tavsiyesi Değil” demektir. 

Borsa piyasası hakkında gerekli ve yeterli bilgiye sahip olunmadan borsada işlem yapmak çok tehlikelidir. Çünkü borsada tek bir kusur bile tüm anaparaya tesir edebilir. Zaten yeterince bilgi ve tecrübeye sahip olmayan bireyler veya işletmemelerin borsada operasyona başlamaları hüsranla sonuçlandığı bilinmektedir.

Kısacası

Borsa veya finansal alanda gördüğümüz bir yatırım veya yorumlamanın ön veya son kısmında bu kısaltmayı görüyorsak, şunu anlamalıyız. Bu tavsiye, yorum bir yatırım önerisi olmadığı gibi bu bilgi veya tavsiyeyi belirtenin de SPK tarafından yetkilendirilme durumu yoktur. 

Peki, Yorum, öneri veya bilgilendirmelerde YTD yazılmazsa ne olur? 

Bir konuda kendi görüş veya önerinizi belirtip ön veya son kısmına YTD kısaltmasını koymadığınızı varsayalım. Bu tavsiyeye uyup, bir yatırımcı da hisse senedine yatırım yaptığını düşünelim. Hisse senedi değer kaybettiğinde, yatırımcı büyük zarar edebilir. Böyle durumda ise sizi suçlu görebilir. Yazdığınız bilginin ekran görüntüsünü alıp, hukuki mercilere başvurabilir, yasal işlem başlatabilir veya en sık görülen yöntemdeki gibi SPK’ya sizi şikâyet edebilir. Neticede ise SPK, maddi ve manevi ciddi zararlara uğramanıza neden olabilecek adımlar atabilir, kararlar alabilir. Sizi tüm bu hususlardan ve baş ağırtan durumlardan kurtaracak ise sadece cümlenizin sonuna “YTD” kısaltmasını eklemektir. 

Yukarıdaki tüm görüş, tavsiye ve bilgiler temel borsa verileri kapsamındadır. Hiçbir suretle SPK tarafından onaylı ve sertifikaya mahsus değildir. Tümü YTD niteliğindedir. Bilgilendirme ve konunun kavranabilmesi için iletilmiştir. Verilen örnek de YTD özelliğindedir. 

Yorum yap!

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir