Omuz baş omuz (OBO) formasyonu adını, grafikte ortaya çıkan desenin şeklinden almaktadır. Hisse senedinin grafiğinde ortadakinin en yüksek olduğu üç tepe noktasından meydana gelir. Bunun tersi olursa, yani fiyatların düştüğü; ortadakinin en düşük olduğu üç dip noktasından meydana gelmesi durumunda ortaya çıkan formasyona ise Ters Omuz Baş Omuz (TOBO) denir.
Her iki formasyon da eğilimin tersine döneceğini varsayar. OBO’da yükseliş trendi yerini düşüş trendine, TOBO’da ise düşüş trendi yerini yükseliş trendine bırakacağı öngörüsünde bulunur.
Omuz baş omuz (OMO) modelinde ilk omuz, bir hisse senedinin fiyatı zirveye yükseldiğinde ve ardından önceki yukarı hareketin tabanına geri döndüğünde oluşur. Ardından, fiyat “baş”ı oluşturmak için önceki zirvenin üzerine çıkar ve ardından tekrar orijinal tabana geri döner. Son olarak, hisse senedi fiyatı tekrar yükselir ilk zirve/omuz seviyesine çıkar ve yine eski yatay seviyesine döner.
![](https://kymk.net/wp-content/uploads/2022/08/obo.jpg)
Omuz Baş Omuz (OBO) Formasyonu Yatırımcıya Ne Anlatır?
Bir OBO formasoynu üç bileşenden oluşur:
- Uzun yükseliş trendlerinden sonra, fiyat zirveye yükselir ve ardından düşüşe geçerek bir dip oluşturur.
- Fiyat, ilk zirvenin önemli ölçüde üzerinde ikinci bir zirve oluşturmak için tekrar yükselir ve tekrar düşer.
- Fiyat üçüncü kez yükselir, ancak bir kez daha düşmeden önce yalnızca ilk zirve seviyesine ulaşır.
- Birinci ve üçüncü tepeler omuzlardır ve ikinci tepe başı oluşturur. Birinci ve ikinci olukları birleştiren çizgiye boyun çizgisi denir.
Ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonu, aşağı yönlü bir eğilimin yukarı yönlü bir eğilime dönüşmek üzere olduğunu işaret edebilen güvenilir bir göstergedir. Bu durumda, hisse senedi fiyatı, ardışık olarak üç en düşük seviyeye ulaşır. Bunlardan ikinci düşük seviye en dip başı, birinci ve üçüncü düşük seviyeler ise omuzları oluşturur. Üçüncü düşüşten sonra, düşüş eğiliminin tersine döndüğünü ve fiyatların yükselmeye başlayacağını gösterir.